Lyme studie

Dit betreft een o.a. KTNO (VBAG, LVNT, NVST, CAT, FAGT, VIV, VVET, NVVM) BATC,en  geaccrediteerde Lyme studie. En ook als geheel traject bij de AVIG, MBOG, NVKH en in België BBOW-APSO  (intro en Lyme 1&2 als geheel traject)..die klassikaal en intro ook als Webinar gegeven wordt.  Deze studie bestaat uit 3 delen waarbij het eerste deel een introductie betreft. Deze introductie is ervoor om u kort kennis te laten maken met de materie of, als u al de nodige ervaring heeft, de kennis weer op te frissen en nieuwe inzichten te geven. Bij de intro middag zal vooral de pathogenese aan bod komen volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Kortingsactie 2021:

Indien het gehele traject gevolgd en in 1x geboekt wordt is de geaccrediteerde Lyme intro* Webinar nu tijdelijk gratis te volgen.  U betaald voor het gehele traject dan 195,- euro en tevens bieden wij u voor de helft van de prijs eenmalig de deelname aan de Lyme terugkomdag in 2022 aan.

Inhoud geheel Lyme traject opleiding

Dit betreft een geaccrediteerde Lyme studiedagen traject die in eigen tempo, waarvan ook een deel online, gevolgd kan worden. Deze complete cursus bijscholing/nascholing opleiding bestaat uit 3 delen waarbij het eerste deel een introductie betreft. Deze introductie is ervoor om u kort kennis te laten maken met de materie of, als u al de nodige ervaring heeft, de kennis weer op te frissen en u nieuwe inzichten te geven. Bij de intro middag/Webinar zal vooral de pathogenese aan bod komen volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Bij Lyme 1 ligt de nadruk op de diagnostiek en bij Lyme 2 de diverse behandelmogelijkheden. In alle 3 de onderdelen komen ook de meest voorkomende co-infecties uitgebreid aanbod. En is er aandacht voor de fysieke maar ook de psychische gevolgen, de acute, chronische symptomen en preventie. Zodat u uw patiënten/cliënten met het gehele traject kunt ondersteunen. Daarnaast bieden we jaarlijks een intervisie studiemiddag aan om van elkaar en vooral ook van onze trainer te blijven leren.

Docent:

Drs. Alexander Korbee werkt in zijn praktijk voor Functionele Geneeskunde (MedicaPlus). Vanuit een brede visie behandelt hij vele Lyme patiënten en hij is op de hoogte van de meest gebruikte en wetenschappelijk onderzochte behandelprotocollen. Hij volgt nascholingen en internationale congressen over de ziekte van Lyme en is lid van de internationale Lyme artsenvereniging ILADS, de Duitse Lyme artsenvereniging DBG en van de Benelux artsenvereniging Chronimed. Meer informatie over hem kunt u ook vinden op zijn website.

 

Voor wie

Deze bijscholing is bedoeld voor therapeuten en/of artsen die met enige regelmaat patiënten/cliënten met de ziekte van Lyme of met een vermoeden van de ziekte van Lyme op hun spreekuur krijgen en hier meer van willen weten.

Tijdens deze introductie krijgt u alle informatie van de afgelopen jaren in een notendop aangevuld met nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.

Doel bijscholing

Het programma is bedoeld om de kennis en deskundigheid van therapeuten en artsen die al een gevestigde praktijk hebben, te vergroten.

 

Lyme introductie (klassikaal of Webinar):

Pathogenese:

  • Wat is de ziekte van Lyme, met de verschillende stadia
  • Welke verschillende soorten Borrelia bestaan er
  • Borrelia kan zich verschuilen of vermommen in diverse vormen
  • Hoe komt de besmetting tot stand
  • Welke diverse klachten kunnen erdoor ontstaan en welke orgaansystemen er verstoord raken
  • Welke klachten specifiek bij welke besmetting horen
  • Welke co-infecties zijn er
  • Waarom het niet alleen een acute maar ook een chronische infectie kan worden

Lyme is een multisysteem ziekte, met diverse besmettingen en verschijningsvormen en daarom heeft het ook een multisysteem aanpak nodig.

Verschil Lyme intro klassikale studiemiddag en Webinar

Het Webinar is een verkorte versie van de Lyme intro studiemiddag en er zal kort door de belangrijkste punten heen worden gelopen. Mocht u nog niet zo goed bekend zijn met Lyme of weinig praktijkervaring hebben, dan kan het nuttig zijn om de klassikale studiemiddag te volgen. Ook als u na het volgen van het Webinar meer wilt weten over een specifiek onderdeel. Voor de klassikale versie is 3 uur tijd ingepland ten opzichte van 1 uur tijd voor het Webinar. Zo is er tijdens de klassikale versie meer ruimte om zaken nader toe te lichten en vragen te stellen. Ook kunt u persoonlijk kennis maken met onze spreker. Na het volgen van zowel het Webinar als de klassikale studiemiddag kunt u doorstromen naar Lyme 1 (en daarna Lyme 2).

Studiedagen Lyme 1 en 2 klassikaal:

Tijdens de studiedagen Lyme 1 en 2 gaan we verder in op de verschillende alternatieve behandelmogelijkheden, de nieuwste wetenschappelijke kennis en ervaringen van professionals wereldwijd. In Lyme 1 krijgt u uitgebreid informatie over de diagnostiek mogelijkheden en praktijkervaringen. Daarnaast komen ook aanvullende labonderzoeken aanbod die u kunnen helpen de diagnose te bevestigen. Na het opgedaan hebben van alle basiskennis en het goed signaleren van Lyme, gaan we in Lyme 2 aandacht besteden aan de diverse behandel- en therapiemogelijkheden van Borreliose en mogelijke co-infecties. Het cursusmateriaal bevat bij elk onderdeel behandelprotocollen die u in uw praktijk meteen praktisch kunt toepassen.

Lyme studie 1

Diagnostiek:

  • Lyme screeningslijst
  • Waarom is het lastig de Borrelia te ontdekken (laboratoriumdiagnostiek)
  • Welke testen zijn er nog meer nodig, bv. voeding- en faeces diagnostiek

Lyme studie 2

Therapie:

  • Wat kan je doen aan preventie
  • Lyme is een multisysteem ziekte, met diverse besmettingen en verschijningsvormen en daarom heeft het ook een multisysteem aanpak nodig
  • Aanpak is gebaseerd op CBO, ILADS en DBG richtlijnen
  • Behandelplan bestaat altijd uit verschillende onderdelen
  • Behandeling start met herstel van de fysiologie, waaronder zuurgraad en darmfunctie herstel
  • Detoxificatie is een volgende belangrijke stap:  de toxines van de Borrelia moeten het lichaam uit
  • Het immuunsysteem dat wordt aangetast door Lyme, moet worden versterkt
  • Bij het afdoden van de bacteriën kunnen er natuurlijke of reguliere antibiotica worden ingezet
  • Bacteriële en virale co-infecties moeten worden mee behandeld
  • Aparte aandacht krijgt het behandelen van de cyste en celwandloze L-vormen vormen en biofilms
  • Behandelplan & -duur is per persoon verschillend en altijd maatwerk

Lyme Terugkommiddag:

Als logische vervolg op de cursusreeks Lyme intro, Lyme 1 en Lyme 2, hebben we een Lyme intervisiemiddag, of terugkommiddag gepland. Nadat u de theorie in de praktijk heeft gebracht en praktische kennis heeft opgedaan, kunt u deze met elkaar delen en waarschijnlijk zijn er ook diverse vragen voor Drs. Korbee. Aan de hand van diverse door de deelnemers ingebrachte casussen zullen we de theorie en praktijk samen bekijken. Daarnaast bespreken we kort de laatste ontwikkelingen en tenslotte sluiten we af met diverse tips en tricks!