Hoofdpijn

De oorzaak, preventie en (natuurlijke) behandelmogelijkheden

Dit betreft een geaccrediteerde studiedag. Hoofdpijn is een steeds vaker voorkomende klacht. De meeste mensen hebben weleens last gehad van spanningshoofdpijn of een andere tijdelijke vorm. Er wordt vaak ook niet direct hulp voor gezocht, terwijl het zeker in de ernstige vormen een enorme impact kan hebben op het leven van uw cliënt. Hoofdpijn is bij de ene een helaas vaker terugkerende klacht terwijl een ander er nauwelijks last van heeft gehad gedurende zijn leven.

Maar een groeiend aantal mensen heeft jaarlijks meerdere keren last van een ernstige vorm van hoofdpijn zoals migraine (in 2018 geeft een CBS enquête aan dat 14% van de Nederlandse bevolking, last heeft gehad van migraine of ernstige hoofdpijn). Hoofdpijn kent vele verschillende oorzaken. En kan zeker in het geval van Migraine (275.000 gevallen bekend bij de huisarts en er zijn in 2018 ong. 120.000 nieuwe gevallen bijgekomen) ervoor zorgen dat iemand tijdelijk niet meer kan functioneren. Er is dan vaak spraken van meerdere dagen last en het vaak niet meer (volledig) kunnen uitvoeren van hun dagelijkse taken. Een dieet volgen geeft bij sommige minder klachten. Er zijn meerdere (tijdelijke) oorzaken aan te wijzen zoals onder meer het niet goed functioneren/overbelasting van de reinigingsorganen, hormoonhuishouding (denk ook specifiek aan menstruatie en de overgang), stress, vermoeidheid, spanning, bepaalde medicatie, weersverandering, grote inspanning en ook kan bepaalde voeding een trigger zijn.

Clusterhoofdpijn is een andere indicatie van ernstige hoofdpijn die het dagelijks functioneren sterk kan belemmeren. Regulier is er pijnbestrijding en het omgaan en opvangen van een plotselinge hoofdpijnaanval. Maar op complementair gebied zijn er ook steeds meer preventieve en acute mogelijkheden van therapie. Jan Blaauw heeft vanuit zijn praktijkervaringen verschillende toepassingsmogelijkheden die hij met u zal delen gedurende deze studiedag.

Bij velen in de orthomoleculaire wereld is Dhr. Jan Blaauw een bekende naam. Hij is orthomoleculair geneeskunde therapeut en trainer met jarenlange praktijkervaring. In zijn eigen opleidingscentrum Ortho Linea biedt hij ook een diverse basis en gevorderde opleidingen aan.

  • De anatomie en fysiologie van hoofdpijn
  • Migraine hoe ontstaat het, wat kun je er preventief aan doen en bij een hoofdpijnaanval
  • Spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en vormen van hoofdpijn
  • Advies over een gezonde levensstijl en aanvullende suppletie
  • Hoofdpijn de preventieve, pijnstillende, reguliere en complementaire behandelopties
  • Korte mini casussen

Het cursusmateriaal bevat alternatieve behandelprotocol(len) die u in uw praktijk meteen praktisch kunt toepassen.

Docent

Jan Blaauw heeft de Academie voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal gevolgd en afgerond in 1990. Hij was mede-coördinator en docent van 1994 tot 2005 van de Integrale Opleiding Orthomoleculaire Geneeskunde van de SOE, waarbij hij de laatste jaren een derde van de lessen voor zijn rekening nam.

Verder was hij bestuurslid van de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde) van 2000 – 2007. Hij is momenteel directeur, coördinator en hoofddocent Ortho Linea. Daarnaast heeft hij zijn eigen praktijk Praktijk Blaauw. Jan heeft vanaf 1983 al interesse ontwikkeld voor de orthomoleculaire geneeskunde en heeft zich in de jaren bekwaamd op dit terrein door het volgen van opleidingen, schrijven van artikelen en boeken, het geven van thematische dagen, cursussen en lezingen.

Doel bijscholing

Het programma is bedoeld om zowel de deskundigheid voor die therapeuten en artsen die al een praktijk hebben te verbeteren als opstartende therapeuten verschillende inzichten en behandelingsmogelijkheden mee te geven.

Voor wie

Deze bijeenkomst is bedoeld voor therapeuten (in opleiding) en/of artsen die meer willen weten over (ernstige) hoofdpijn zoals onder meer migraine.

Aanvullende informatie


Duur: 1 dag van ca. 10.00 uur tot 17.00 uur

Kosten: € 100,- euro incl. koffie, thee, water, gezonde lunch en cursusmateriaal

Accreditatie aangevraagd bij: KTNO (o.a. VBAG, LVNG, NVST, NVVM, MBOG), BATC en NWP.

Klik op de datum om je in te schrijven